iun. 20th

dreamstime_xl_28348164-900x480

 

În luna mai, dr. Alexander Imich a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai în vârstă bărbat în viață de pe planetă. Duminică, dr. Imich a murit, la venerabila vârstă de 111 ani, nu înainte însă de a lăsa moștenire secretele sale pentru o viață atât de lungă.

Un stil de viață sănătos de la o vârstă fragedă și faptul că nu consuma alcool l-au ajutat în parte să își păstreze sănătatea vreme îndelungată. De altfel, sportul practicat încă din tinerețe l-a ajutat să se mențină într-o formă extraordinară chiar și după mai mult de 100 de ani. „Am fost un sportiv activ, am practicat fotbal, box, jogging, jujitsu, aruncatul cu sulița, schi, navigație și înot. M-am clasat chiar și pe locul al patrulea într-una dintre finalele de înot din Polonia”, povestea dr. Imich, pe când avea 105 ani, într-un interviu pentru Life Extension.

Tot din tinerețe, el a dezvoltat un mare interes pentru dietă și pentru substanțele nutritive de care corpul are nevoie pentru a-și păstra vitalitatea. Chiar și la o vârstă înaintată a continuat să studieze domeniul și să își ajusteze în permanență cantitățile de nutrienți din regimul alimentar. Printre substanțele nutritive care nu au lipsit din dieta sa se numără vitaminele A, B2, B6, B12, C, D, E, calciu, magneziu, zinc, cupru sau seleniu. De asemenea, regimul său a fost completat de extract de afine, semințe de armurariu, sâmburi de struguri, turmeric și frunze de măsline, licopen, resveratrol, zeaxantină, conezima Q10, semințe de floarea-soarelui, usturoi, ghimbir, complex noni, acid hialuronic sau polifenoli din mere.

Secretele longevității lui Imich trec însă barierele stilului său de viață sănătos. Sprijinul și legătura puternică cu soția sa, Wela, a fost unul dintre factorii de bază pentru o viață lungă și fericită. De altfel, dr. Imich mărturisește că și genele moștenite ar fi putut să îi influențeze speranța de viață. „Bunicii mei de ambele părți au murit după ce au împlinit 90 de ani. Fratele meu mai mare a murit, de asemenea, după 90 de ani. Este evident că am gene bune.” Mai mult, curiozitatea și țelurile sale, fixate încă din copilărie, au contribuit la prelungirea vieții sale dincolo de 100 de ani, crede el.

La toate acestea se poate adăuga perspectiva optimistă cu care și-a privit existența în multiplele episoade tragice pe care le-a trăit. „Ce viață incredibilă a dus dr. Imich, care a luptat cu bolșevicii în adolescență, și-a luat diploma de doctor în anii 1920, a supraviețuit lagărului de muncă sovietic, pierzându-și o mare parte din familie, și aspirând la o carieră de succes ca parapsiholog și chimist”, scrie editorul-șef al Guiness World Records, Craig Glenday.

Deși multiple studii anterioare au arătat că stresul poate influența negativ sănătatea individului și, implicit, speranța acestuia de viață, dr. Howard S. Friedman, profesor de psihologie la Universitatea din California, Riverside, și unul dintre autorii cercetării The Longevity Projectpunctează că descoperirile sale arată că această tulburare interioară „nu este o mare amenințare pentru sănătate”. În schimb, „am descoperit din nou și din nou că oamenii care se confruntă cu multe provocări ale vieții și le înfruntă cu persistență, prudență și cu o plăcere a experienței în gânduri, vor ținti adesea către prosperitate”, scrie expertul.

„Să trăiești o viață extraordinar de lungă și bogată este un testament al genelor bune, a unui stil de viață sănătos și a unei atitudini mintale pozitive. Dr. Imich este o inspirație pentru oricine își dorește să facă mai multe din timpul lor limitat”, conchide Glenday.

sursa: semneletimpului.ro

Spune ce gândesti! Lasa un comentariu

Nume *: E-mail *: nu va fi făcut public Website
Comentariu*:

Powered by Iostar DeSign